Alzaymır (Alzheimer) teşhisi hem hasta hem de hasta yakınları için çok yıpratıcı bir süreçtir.
Yoğun araştırmalara rağmen alzaymır’ın tedavisi henüz bulunamamış ancak hastalıkla mücadelede ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu hastalıktan etkilenenlerin yaşam kalitesi ve kendi kaderini tayin hakkı mümkün olduğunca uzun süre korunmalıdır. Alzaymır hastalığında ilaç tedavileri maalesef hastalığın ilerlemesinde son derece kısıtlı bir fayda sağlamaktadır. Transcranial Pulsed Stimulasyon (TPS)–Neurolith alzaymır hastalığı için tamamen yenilikçi yeni bir tedavi olarak Avusturya Wienna Üniversitesi ile Kanada Toronto Üniversitesi tarafından geliştirilmiş olup, tedavide kendi alanında onaylanmış etkili, güvenli, invaziv olmayan, alzaymır hastalarının tedavisi için Avrupa Birliği’nde onaylanmış, tedavi metodudur. Bu metodu, Türkiye’de uygulayacak olan isimlerden nöroloji uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal ve Doç. Dr. Akçay Övünç Özön’a sordum.
İKİ HAFTA BOYUNCA ALTI SEANS
“Dünyadaki çok önemli nöroloji tedavi merkezleri ve nöroloji hekimleriyle neredeyse aynı zamanda, hafif ila orta dereceli alzaymır hastalığından muzdarip olan hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için TPS teknolojisini kullanan, invazif olmayan bir tedavi olan TPS metoduyla Türkiye’de ilk kez hizmet vermeye başlayacağız. Dünyadaki mevcut tedavinin uygulandığı 13’üncü merkez olmayı hedefliyoruz. Mevcut tedavi muayenehane-poliklinik koşullarında, hastane ortamında olmayı gerektirmeyen güvenli bir tedavi yöntemidir. İşlem sonrası hasta, normal hayatına dönebilir. Ortalama tedavi süresi seans başına 30 dakika olup bir tedavi süresi iki hafta boyunca altı seans içermektedir.
DERİN BÖLGELERİ AKTİVE EDİYOR
Mevcut tedavi şu anda; Avusturya, İsviçre, Almanya, İngiltere, Hong Kong, İspanya, Portekiz, Fransa, Danimarka’da kullanılmaktadır. Viyana liderliğindeki uluslararası bir konsorsiyum tarafından geliştirilen TPS nöral stimülasyon tekniği, beynin derin bölgelerini hedefe yönelik ve müdahalesiz bir şekilde aktive edebilen tek tekniktir. Bu nedenle, hâlâ işlevsel nöronları aktive ederek bozulan beyin fonksiyonlarını geri kazanmanın mümkün olduğu parkinson, MS, inme, nevralji gibi tüm hastalıklar, yeni TPS tedavisi için adaydır. TPS, alzaymır tedavisi için zaten lisanslıdır. TPS, alzaymır hastalığının hafif ila orta dereceli semptomlarını gösteren hastalarda kullanılan, 2018’den beri onaylanan bir tedavi seçeneğidir. TPS, hastaların bilişsel yeteneklerini geliştirmek ve bu yetenekleri mümkün olduğunca uzun süre korumak için beynin çeşitli bölgelerini uyarır. Şimdiye kadar TPS ile bin 500’den fazla tedavi seansı gerçekleştirilmiştir. Hastalar ve aileleri, TPS tedavilerinin gelişmiş sözel yetenek, daha iyi hafıza ve gelişmiş bir yön duygusu ile sonuçlandığını bildirmektedir.
NÖROPLASTİK ETKİ SAĞLAMAKTADIR
Beyin stimülasyonu elektromanyetik teknolojilerle on yıllar boyunca sürdürülmüştür, ancak hedeflemelerin tam olarak yapılamaması beyin dokusunda ısınma ve hasara neden olabilmesi gibi nedenlerle nörolojik hastalıklarda beyinde kullanımında önemli sınırlamalar ve güvenlik sorunları mevcuttur.
TPS, ile ultrasonografik olarak derin beyin sahalarında lokal alanlarda dramatik aktivite artışlarına neden olacak şekilde güvenli olarak stimülasyon yapabilmek çok önemli bir klinik gelişmedir. Bu şekilde ancak cerrahi olarak veya elektrot implantasyonu ile sağlanabilen derin beyin stimülasyonun non invaziv olarak sağlanabilme şansı elde edilmiştir. Ultrasonografik dalgalarla sağlanan derin beyin stimülasyonu; hücre zarı geçirgenliğinde değişikliklerle birlikte transmitterler hümoral ve hücre aktivitesinde değişiklikler yaratır ve bu uzun vadede nöroplastik etki sağlar.
BİLİNEN BİR YAN ETKİSİ YOKTUR
Neurolith sistemini kullanan TPS, şu anda alzaymır hastalarında bilişsel yeteneği ve ruh halini iyileştirdiği, koruduğu klinik olarak kanıtlanmış tek ilaçsız tedavi yöntemidir. TPS’nin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Hastalar tedavilerinin hemen ardından günlük aktivitelerine devam edebilirler. Bazı hastalar bir ağırlık hissi veya hafif bir baş ağrısı bildirir ancak bu, kafadan çok kafa derisinde hissedilir ve tipik olarak 20 dakika içinde geçer. İki haftada altı tedavi seansıdır. Tedavi oturarak 30 dakika uygulanır. Ağrısız ve yan etkisizdir. MRG verilerine dayalı kişiye özel bir tedavidir. Destekleyici bilişsel eğitim gerekli değildir. Saç tıraşına gerek duyulmamaktadır. Tedavi sırasında hastanın hareketsiz kalma zorunluluğu yoktur.”