[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" hover_type="none" first="true" min_height="" link="" background_blend_mode="overlay"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesi tanı ve tedavisi için alanında uzman olan bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Kulak burun boğaz doktoru göğüs hastalıkları uzmanı ve nöroloji uzmanı ile ortak bir çalışma yürüterek uyku üzerine kişide bulunan şikayetlerin çeşidine bağlı olarak ilgi alanı kendisinde bulunan sorunların çözümü için hastaya yardımcı olmaktadır. Uyku apnesi uyku sorunlarından bir tanesi olup kulak burun boğaz uzmanının alanına girmektedir.

Uyku Apnesi Tanısı Nasıl Yapılır?

Kişinin uyku esnasında güzel bir uyku kontrolü ve bu uykunun sürekliliğinin hedeflemesi gereklidir. Uyku sürekliliğinin olmamasının önemli 3 nedeni bulunmaktadır. 1.Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi: Nefes yolunu tıkayan unsurlar sebebiyle nefes almanın güçleşmesine neden olan uyku apnesidir. 2.Merkezi (Santral) Uyku Apnesi: Uyku esnasında beyin ve nefes almayı gerçekleştiren ilgili kaslar arasında oluşan bağlantı kopukluğudur. Beyin kaslara doğru komutu gönderemez ve kişide uyku apnesi meydana gelmesine yol açar. 3.Mikst (Bileşik) Uyku Apnesi: Kişide hem obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi hem de merkezi (santral) uyku apnesinin bir arada bulunması sonucu ortaya çıkan uyku apnesidir. Bunların belirlenmesi için Polisomnografi- PSG ismi verilen bir uyku sorunları testi yapılmaktadır. Tanı ve teşhisin konulmasında kişiye yardımcı olan bir testtir. Daha sonra uzman doktorun kişi üzerinde yaptığı muayene, detaylı anamnez ve gerekirse sefalometrik radyografi veya dental volümetrik radyografi (DVT) ile de havayolunun açıklığının kontrolü sağlanarak bir tanıda bulunulabilmektedir.

Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir?

1.Dil ve boğaz kaslarının uyku esnasında gevşeyip nefes yolunu tıkamasıyla akciğerlere yeterli miktarda oksijen gitmez. Bu da kandaki oksijen miktarında düşmeye yol açar. 2.Kemik deformasyonları ve burun, ağız veya boğazda bulunan genişlemiş dokular yatma esnasında aşağı yönlü baskı yaparak nefes yolunun tıkanmasına yol açar. Çocuklarda bulunan uyku apnesinin başlıca nedeni büyük bademcikler ve lenf bezleridir. 3.Alkol kullanmak beyindeki nefes alma merkezi komutuna kötü yönde etki edebilmektedir. Alkol nefes almayı sağlayan kaslarda gevşeklik meydana getirebilmektedir. 4.Obezite nedeniyle boyun bölgesinde bulunan fazla yağlanmanın etkisiyle nefes yolunun etrafında bulunan dokunun aşağı yönlü basınç uygulamasına ve nefes yolunu etkilemesine yol açabilmektedir. 5.Narkotikler ve bazı ilaçlar da antihistaminik (alerji) ilaçlar, uzun süre kullanılan ağrı kesici ilaçlar, uyku ilaçları, anksiyete ilaçları gibi ilaçlar ilgili kasları gevşeterek nefes yolunu etkilemesine yol açabilmektedir.

Uyku Apnesi Nelere Yol Açar?

Uyku apnesi kişinin nefes alma kalitesini düşüren ve bununla beraber bazı sorunların meydana gelmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Uyku apnesi olan bir kimsenin kandaki oksijen miktarında azalma ve bununla beraber karbondioksit oranında artış gözlemlenir. Bu gibi gözlemler kişide bunlara bağlı başka büyük sorunlara yol açabilmektedir. Kandaki miktar dengelerinin ters yönde değişimi kalp, kan damarları ve sinir sistemimize fazla yük binmesine ve normalinden fazla çalışarak çabuk yorulmasına neden olmaktadır. Bu durumda yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, inme (felç) geçirme riski, gün içerisinde yorgun ve uykulu olma hali ve tedavi edilmesi zor olan diğer rahatsızlıkların baş göstermesine yol açabilmektedir.

Uyku Apnesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Uyku apnesi için yaşam tarzı değişiklikleri (sigara, alkol, kilo kontrolü, düzenli spor gibi), çeşitli ilaç tedavileri, CPAP adlı bir hava makinesi ile hastaya maske ile verilen basınçlı havayla tedavi yöntemi, bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda ise hava yolunu tıkayan unsurların kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması için planlanmış cerrahi bir operasyonda uyku apnesi tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]