[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" hover_type="none" first="true" background_blend_mode="overlay" min_height="" link=""][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]
Parkinson İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?
Parkinson hastalığının etkilerini azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılan ana yöntem ilaçla tedavi yöntemidir. Parkinson hastalığı beyinde bulunan dopamin reseptörlerinin bozularak dopamin salınımının düşmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
İlaçla tedavi yönteminde amaç beyinde gerçekleşen dopamin salınımının artmasını sağlayarak hastalığın şikayetlerini azaltmaktır. Parkinson hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedaviler kaliteli yaşam sürecini mümkün olduğunca uzun tutmak için uygulanmaktadır. Bu nedenle alınan ilaç tedavilerinin hiçbiri mükemmel değildir. Çünkü her Parkinson hastasında farklı sonuçlara neden olmaktadır.
Kullanılan ilaçlar her bir Parkinson hastasında iyileştirme odaklı iyi yönde olduğu kadar kötü yönde de etki gösterebilmektedir. Parkinson hastalığının ilerleme hızı ve şekli her bir hastada farklılık göstermektedir. Parkinson hastalığı ilerledikçe ilaçların iyi yönde etkileri azalmakta ve yan etkileri de artmaktadır.
İlaçların işe yaradığı, şikayetlerin azaldığı ve ilaç etkisinin iyileşme odaklı etkisinin fazla olduğu bu ilk döneme on periyotları (açık zamanlar) denir. Hastalık ilerlemeye devam ettiği dönemde ilaç etkilerinin iyileşme odaklı azalma eğilimine girdiği, hastalığın semptomlarında artış gözlemlendiği ve ilaçların yan etkilerinin sıkça baş göstermeye başladığı bu döneme ise off periyotları (kapalı zamanlar) denir.
Parkinson hastalığı ilerledikçe ilaç etkisinin süresinin kısaldığı, titreme, vücut katılaşması, terleme, yorgunluk, yaşam enerjisinde azalma ve kişide oluşan kaygı gibi şikayetler meydana gelmektedir.
Diskinezi (istemsiz hareketler) Parkinson hastalığından bağımsız kullanılan ilacın yan etkisi olarak eller, kollar, bacaklar, baş, ve tüm vücutta etkisini gösterebilecek istemsiz hareketler olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kabızlık, bulantı, halüsinasyonlar, kafa karışıklığı, uyku problemleri, takıntı, kumar düşkünlüğü gibi pek çok yan etki ile karşılaşmak mümkündür.
Parkinson hastalığı semptomları ile ilaç yan etkileri birbirine karışmış durumdadır. Fazla ilaç kullanımı erken ilaç yan etkisine ve ilaç yan etkisi artışına sebebiyet verecektir. İlaç kullanımını azaltıp yan etkiden kurtulmak ise Parkinson hastalığının semptomlarını arttıracaktır. İlaçları, dozunu ve saatlerini ilgili hekim kontrolünde belirleyerek şikayetleri azaltmayı ayarlayabilmek gerekmektedir.
İlaç kontrolüne rağmen şikayetlerde azalma yerine artış meydana geliyorsa, hasta için ilaçlar Parkinson hastalığı için etkili olamıyorsa veya hasta ilaç yan etkileri sebebiyle ilaç kullanımını sürdüremiyorsa beyin pili ameliyatı yapılabilmektedir. Beyin pili ameliyatı hastanın tetkik ve tedavisinden sonra eğer hasta için uygun ise gerçekleştirilir. Bu sayede şikayetlerde belirgin seviyede azalma meydana gelmektedir.
Beyin Pili Ameliyatı Nedir?
Beyin pili ameliyatı bir çift elektrotun beynin belirli bölgelerine cerrahi yöntemle yerleştirilmesini içeren bir ameliyattır. Beyin pili elektriksel uyarılarla beyindeki belirli hücreleri ve kimyasal maddeleri uyararak tedavi edici yöntem uygulamayı, hastaların ilaç kullanımını azaltmayı ve hastalığın ilk evrelerine dönüş yapmayı amaçlamaktadır.
Beyin Pili Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?
Beyin pili ameliyatı distoni, epilepsi, obsesif kompulsif bozukluk, esansiyel tremor, Parkinson hastalığı gibi durumlarda başarılı bir şekilde uygulanan iyi yanıtı kuvvetli bir tedavi yöntemidir. Ancak
beyin pili ameliyatı öncelik değildir. Her bir hastaya ilaçla tedavi uygulandıktan sonra en son aşama olarak ameliyat seçeneği sunulmaktadır.
Beyin Pili Ameliyatı Hastalığı Tamamen İyileştirir Mi?
Beyin pili hastalığı tamamen iyileştiremez. Parkinson hastalığında
beyin pili ameliyatı ile tamamen iyileşme şu an için söz konusu değildir. Ancak Parkinson hastalığı etkilerinin büyük oranda minimalize edilmesi hedefler arasındadır. Beyin pilinin çıkarılması, kapatılması veya kullanım dışı bırakılması hastalığın eski haline dönmesine yol açabilmektedir. Beyin pili tedavisi her Parkinson hastasında tedaviye yanıt vermemektedir. Bu nedenle alanında uzman hekimlerle birlikte bir tedavi haritası çizmek hasta için önemli bir yol olacaktır.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]