[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" hover_type="none" first="true" min_height="" link="" background_blend_mode="overlay"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]
Hafıza Zayıflaması Nedir, Nasıl Önlenir?
Hafıza insanların yaşamında büyük bir yere sahiptir. Yaşanılan olaylar ya da durumların hatırlanması kişinin yaşadıklarını ne kadar hatırladığıyla doğru orantılıdır. Bazı kimseler yaşadıklarının çok büyük bir bölümünü aklında tutarken bazı kişilerde en önemli noktalar bile akılda kalmayabilir. Bu yüzden hafızanın güçlü olması büyük bir önem taşır. İnsan beyni, 18-20 yaşına kadar beyin hücrelerinin sayısının arttırmaya devam etmektedir. Beynin hacimsel olarak büyümesi ve hücreler arası bağlantıların oluşması gibi durumlar bu yaşlara kadar devam eder. Bu yaşlar geçildikten sonra beyin sadece var olan beyin hücreleri arasındaki bağlantıları korumaya çalışır. Ayrıca hücreler yavaş yavaş ölmeye başlamaktadır. Yaşlanmayla görülen hücre ölümü sebebiyle zamanla kullanılmakta olan hücrelerde azalmalar meydana gelmektedir. Bu azalmalar beraberinde hafızada tutulan bilgilerin sayısında azaltma meydana getirmekte ayrıca çok kullanılmayan bilgilerin yerine yenilerini koymaya başlamaktadır. Bu yüzden artık hafızada bulunan bilgilerin ortadan kaldırılması şeklinde yeniden öğrenme gerçekleşebilir. Hafızadaki bilgilerin genişlemesi gibi bir durum görülmemektedir. Bu süreçle birlikte ortaya çıkan duruma hafıza zayıflaması denir. İnsanlar daha ileriki yaşlarında hafıza zayıflığına bağlı pek çok problem yaşayabilmektedir. Bunların bazıları hastalıklardan kaynaklı olsa da bazılarının nedeni doğal olarak yaşın verdiği unutkanlıklar olmaktadır. Bu gibi durumlarda yapılacak şey kişinin hafızasını kuvvetlendirecek aktivitelere yönelmesi ve tekrarlar yaparak önemli bilgileri hatırlamaya çalışmasıdır.Hafıza Zayıflamasını Önlemenin Yolları
İnsanların günlük yaşamlarını düzenli bir şekilde geçirmeleri onların hayatlarını daha stabil ve daha kaliteli yaşamalarına katkı sağlamaktadır. Günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar beslenme alışkanlıkları ve düzenli günlük egzersizler olmaktadır. Hafıza zayıflamasını önlemenin pek çok yöntemi bulunmaktadır. Bunlar hafıza zayıflamasını gidermese de sürecin daha yavaş ilerlemesine katkı sağlar.- Neyi hatırlayıp neyi hatırlamayacağınızın farkında olun. Yaş ilerledikçe beyinsel becerilerimiz yavaşlar bir hal almaktadır. Bu durum her bilgiyi hatırlayamamamıza neden olur. Bu yüzden bazı bilgileri hatırlama sürecinde, hafızamızı biraz daha zorlamamız bu süreçte daha çok bilgiyi hatırlamamıza katkı sağlar.
- Herhangi bir alanda yeni bir dil ya da yeni bir sanat dalı edinin. Kişinin kendini geliştirmek amacıyla yabancı bir dil ya da yeni bir enstrüman öğrenmesi beynin çalışmasına önemli katkılarda bulunmaktadır. Bireyler yeni notaları ve kelimeleri öğrenirken hafıza egzersizi, dikkat, duyumsal algı ve motor kontrol gibi becerilerini harekete geçirerek bu sürecin atlatılmasına katkı sağlar.
- Günlük beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin. Kişi belli bir yaştan sonra her besini tüketememeye başlar. Ayrıca yaşın getirdiği hastalıklarda kişinin beslenme alışkanlıklarını büyük oranda değiştirmektedir. Bu yüzden kişinin sürekli olarak, şekerli ve yüksek kalorili gıdalarla beslenmesi, beyinde zararlı maddelerin birikmesini beraberinde getirmekte ve hafızayı olumsuz etkilemektedir. Doğru yiyecekleri seçerek yaşlanmanın getirdiği bu olumsuz etkiyi azaltmanız bu süreçte büyük önem taşır.
- Günlük olarak spor yapın. Fiziksel aktiviteler beyni korumada önemli bir yere sahiptir. Günlük spor rutini oluşturmak kişinin hem beynine hem de bedenine katkı sağlamaktadır.
- Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Zararlı alışkanlıklar kişide kalp krizi riskini arttırarak tansiyonu yükseltmektedir. Ayrıca sigara, beyinde ve hafıza üzerinde sadece geçici olmayıp kalıcı pek çok problemin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumla karşılaşmamak adına zararlı alışkanlıklardan uzak durmak büyük bir önem taşımaktadır.
- Sosyal aktivitelere yönelin. Kişinin arkadaşlarıyla ve dostlarıyla vakit geçirmesi ve eski anıları anmaları kişinin hafızasını çalıştırmasına önemli katkılarda bulunur. Bu yüzden ne kadar çok eskilerden bahsederseniz o kadar çok bilgiyi hatırlamanız kolaylaşır.