[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" overlay_color="" video_preview_image="" border_color="" border_style="solid" padding_top="" padding_bottom="" padding_left="" padding_right=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" background_color="" border_color="" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" min_height="" hover_type="none" link="" border_sizes_top="" border_sizes_bottom="" border_sizes_left="" border_sizes_right="" first="true"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]

Demans Hastası Ne Yemeli?

Demans hastalığı toplumda daha sık görülmeye başlayan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum bizi dikkatli olmaya sevk etmelidir. Hastalığa yakalanmadan önce ve yakalandıktan sonra dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunur. Bunlardan biri beslenme alışkanlıklarıdır. Demanslı bireylerde beslenme alışkanlıkları, yaşam kalitesini ve beyin fonksiyonlarını önemli ölçüde etkilediğinden dolayı doymuş yağ asit içeriği hastalık riskini arttırmakta bu durum kişinin demansa yakalanmasına ya da var olan hastalığının daha ileriki bir evreye taşınmasına neden olmaktadır. Doğru beslenme alışkanlığı edinmek ve zararlı besinlerden uzak durmak hastalıklara yakalanmasına engel olan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Demans nedir?

İnsanın yaşam süresi uzadıkça hafıza kaybı, bunama gibi rahatsızlıkların görülme ihtimali de artmaktadır. Demans; öğrenme, bellek, oryantasyon ve kişilik gibi insanın günlük hayattaki aktivitelerinde bozulmaya neden olan ve kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir hastalık türüdür. Hastalık ilk başlarda kişinin fark edilememekle birlikte ileriki süreçte kişinin yaşam kalitesini düşüren ve kendini belli eden bir rahatsızlık haline gelmektedir. Demanslı bireylerde hafıza ve kişinin hayatını devam ettirmesini sağlayan becerilerde bozulma, duygu kontrolü ve çevreye olan ilginin azalması gibi problemler ortaya çıkmakta ve daha ileriki zamanlarda bunlardan kaynaklı pek çok problemi de beraberinde getirmektedir. Demans; Alzheimer, beyin damar tıkanıklıkları, vitamin eksiklikleri, aşırı alkol kullanımı, beyin tümörleri, sistemik hastalıklar gibi pek çok problemden kaynaklı olabilmektedir. Demansın pek çok durumla yakından ilişkisi olduğundan dolayı yetersiz beslenme ve yanlış beslenme alışkanlıkları da demansı tetikleyen noktalar arasında yerini alır. 65 yaş altı bir bireyin demans hastalığına yakalanmasındaki belirtiler genellikle yetersiz beslenme, yanlış beslenme ve zararlı madde kullanımı gibi dış faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Demans Hastası Ne Yemeli?

Lif içeriği olan besinler tüketmek, hafıza ve yeni sinir hücre oluşumuna destek olacak ve demansı yavaşlatacak olan besinlerle beslenmek oldukça önemlidir. Yeşil sebze, meyve, zeytinyağı, zeytin, balık, organik tavuk, kuru baklagil ve kuruyemişin ağırlıklı olarak tüketilmek, antioksidan kapasitesi yüksek besinler tüketmek yumurta, kümes hayvanları, süt ürünlerini gerektiği kadar; kırmızı et tüketimi de daha az olarak tüketmek demans için büyük bir önem taşımaktadır. D vitamini düşüklüğüne engel olacak yiyecekler tüketilmelidir. Antioksidan kapasitesi yüksek besinler siyah üzümün kabuk ve çekirdeği, yaban mersini, maydanoz, roka, soğan, zerdeçal, zeytinyağı, ıspanak, avokado, ceviz ile bitter çikolata gibi besinlerdir. Hazır gıda ve paketli gıdaların hepsinden uzak durulmalıdır. Rafine şeker, rafine un, yüksek gluten, katkı maddeleri, gazlı içecekler, fazla kırmızı et tüketimi ve hazır meyve suyu tüketilmemesi gerekir. Unutulmamalıdır ki sağlık hayattaki en önemli zenginliktir. Sağlığın kaybedilmesi kişinin kendisine değil çevresine de zarar verir ve kişiyi pek çok yönden kötü etkiler. Kişi böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsa her yaşta dikkatli olup sağlığını korumaya özen göstermelidir.

Demansta Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Demansta dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta fiziksel aktivitelere önem vermektir. Yaşlılık vücuttaki birçok sistemi etkilediğinden dolayı kişi bu yan etkilerden kurtulmak ya da bunları azaltmak için egzersizlere önem vermelidir. Sağlıklı beslenmenin yanında egzersizlerde demans hastaları için büyük önem taşımaktadır. Kişinin yaşının ilerlemesi sonucunda bilişsel işlevler, zekâ, kişilik ve davranışlar farklı düzeylerde insan yaşamını etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Kişi artık eski günlük aktivitelerinin yapamamaya başlayabilir. Bunun üzerine demans hastalığı da eklenirse aktiviteler giderek daha az bir hal alır. Demansta fiziksel aktiviteler sosyalleşebilmek için bireye fayda sağlayıp aynı zamanda bireylerin sağlığını korumak ve aktif yaşam tarzını benimsetmek için de büyük önem taşır. Hareket edebilme yeteneği herkes için çok önemli bir durumdur. Bu yüzden bununu kaybı kişide pek çok problemi de beraberinde getirebilir. İnsan vücudu öyle bir sisteme sahiptir ki en ufak bir bozukluk sistemde pek çok noktayı etkileyebilir. Demans hastası olan yaşlı bireyler için yapabilecekleri egzersizler oldukça fazladır. Demans hastaları basit egzersizler, müzikli dans ve yüzme gibi fiziksel aktiviteler ile uğraşarak kendilerini daha iyi hisseder hale gelebilmektedir. Bunlardan başka yürüyüş, bahçe ve ev işleri de yapılabilecek egzersizler arasında yer alır. Kaynakça: https://www.aplaceformom.com/caregiver-resources/articles/best-foods-for-dementia-patients-to-eat [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir