[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" hover_type="none" first="true" background_blend_mode="overlay" min_height="" link=""][fusion_text hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" animation_direction="left" animation_speed="0.3"]
Fibromiyalji Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Fibromiyalji yani kas romatizması otonom sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Toplumda çok sık görülen, genelde kadınlarda, özellikle de genç ve orta yaşlı kadınlarda görülen ağrı bozukluğudur. Hastaların yaygın ağrıları vardır. Aynı anda birden çok ağrı çekebilirler.
Hem boyunları hem sırtları hem omuzları hem dizleri hem beli aynı anda ağrıyabilir. Bu semptomlara eşlik eden baş ağrısı, mide ve bağırsaklarla ilgili problemleri, mesane problemleri de olabilir. Ağrılar sebebiyle uyku düzeninde bozulmalar, yorgun ve ağrılı uyanmalar görülebilir.
Hastanın sürekli ağrı çekmesi hayatını allak bullak edebilir, yaşam kalitesinde ciddi düşüşlere sebep olabilir ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu hastalar genel olarak aşırı hassas ve depresif mizaçlı olabilir.
Fibromiyalji sendromu bir ağrı bozukluğudur. Bir hastalıktır, psikolojik bir durum değildir. Ağrıyla ilişkili kronik bir sendromdur. Hastalık genellikle kadınlarda hatta aynı ailede bulunan annelerde, kız kardeşlerde, halalarda, teyzelerde beraber görülebilmektedir. Kadınlara oranla daha nadir olmakla birlikte erkeklerde de görülebilir.
Fibromiyalji sendromu yaşayan hastaların tanı süreci genelde çok uzundur. Çünkü ağrı sebebiyle gittikleri her doktor, hastanın yakınması neresindeyse ona yönelik tetkik isteyebilir.
Parçalara odaklanıldığı için genel tablonun gözden kaçma ihtimali vardır. Bu sebeple hastalara doğru tanının konulması aşağı yukarı dört yılı bulabilir. Bu süreçte de hastalık kronik bir hal alabilmektedir. Ayrıca yanlış tedavi sürecinde alınan ilaçlarda hasta için gereksiz bir yük oluşturmaktadır.
Fibromiyalji hastalığının teşhisini romatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları koymaktadır. Hastalığın doğru tanısının konulması hastalığın seyri açısından son derece önemlidir.
Bunun için doktorla hastanın yeterli bir zaman dilimi içerisinde iletişim kurması, doktorun hastayı dinlemesi ve hastaya uygun tedaviyi planlayabilmesi gerekmektedir. Hastaya hastalığının sebebinin ne olduğunun anlatılması da son derece önemlidir.
Fibromiyalji hastalarının ağrıları tek bir noktaya bağlı değil santral sinir sistemindedir. Yani sorun ağrıyı ileten yolların doğru çalışamamasındadır. Bu sebeple de verilen tedavi santral sinir sistemi odaklı bir tedavidir.
Ağrı yollarını tekrar düzenleyecek, ağrı yollarında ağrıyı daha fazla hissettiren birtakım eksik olan maddeleri yerine koyacak tedaviler hastalara önerilir.
Bu hastalıkla ilgili hastaya gereken eğitimin ve bilginin sağlanması da son derece önemlidir. Hasta hastalığın ne olduğunu doğru anladığı takdirde tedavinin başarısı daha da artar.
Fibromiyalji Tedavisinde Egzersiz ve Fizik Tedavi
Fibromiyalji sendromunun tedavisinde egzersizin çok büyük yeri vardır. Özellikle aerobik egzersizler yani ritmik sporlar, yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi kalp atım hızının belli bir düzeye geldiği egzersizlerin faydası vardır.
Kalp atım hızı yükseldiğinde ağrı kesici özelliği olan serotonin hormonu da yükselir. Bu da kronik ağrılı fibromiyalji hastaları için oldukça etkili bir yöntemdir.
Fibromiyalji hastaları için fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri de hem ağrıyı hafifletmekte hem de hastanın hayat kalitesini arttıracak etkiler sağlamaktadır. Fizik tedavi sırasındaki sıcak uygulamaları, masaj yöntemleri ağrıyla mücadelede etkin rol oynar.
Fibromiyalji hastaları olabildiğince hareket odaklı bir hayat yaşamalıdır. Uzun saatler masa başı işlerde çalışmak, hareketsiz ve durağan bir hayat sürmek kaslar üzerinde baskıya sebep olacaktır ve hastalığın şikayetlerinde artış görülecektir. Bu da zaten ağrı çeken hastalar için ekstradan bir dezavantaj demektir.
Bu sebeple yoğun iş temposunda molalar vererek spora vakit ayırmak gerekir. Uzun saatler sabit pozisyonlarda kalmaktan, uzun süre oturmaktan veya uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak gerekir. Stresten uzak durmak da hastalığın tedavisi için önemlidir.
Düzenli egzersiz ve fizik tedavi ile vücut direncinin arttırılması, kasların rahatlatılması, kondisyon kazanılması sayesinde fibromiyalji hastalarının hayat kalitesi gözle görülür seviyede artmaktadır.
Fibromiyalji Tedavisinde İlaç Kullanımı
Fibromiyalji tedavisinde çoğu zaman etkili olsa da tabii bazı hastalarda sadece egzersizin ve fizik tedavinin sağladığı faydalar yeterli olmaz. Bu tür durumlarda ilaç tedavisine de başlamak gerekir. Uzman doktorlar tarafından fibromiyalji hastalarına iki grup ilaç verilmektedir: ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler.
Bu ilaçlara öncelikle düşük dozlarla başlanır. İlaçların böbrekler, mide ve tansiyon üzerinde birtakım yan etkileri olabilir. Bu yüzden ilaçların yan etkilerini takip etmek gerekir. Hastanın da ilacın yan etkileri hakkında doktoruyla doğru bir iletişim içerisinde olması önemlidir.
İlaçların yan etkileri hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle bir hafta on gün içerisinde düzelmektedir. İlacın yan etkilerinin azalmasıyla birlikte ilacın etkinliği de ortaya çıkmaya başlar. Yan etkilerin azalması ve etkinliğin artmaya başlamasıyla yavaş yavaş doz artırarak etkin dozda ilaç kullanımına geçilir.
Fibromiyalji hastalarının ne kadar süreyle ilaç kullanacağına uzman doktoru tarafından karar verilir. Bu süreçte genellikle en az altı ay ilaç kullanımıyla hastalığın stabilize edilmesi hedeflenir. İlacın yanı sıra egzersizin de günlük yaşama dahil edilmesi gerekir.
Stresörlerden, yani hastalığı tetikleyen birtakım olumsuz faktörlerden uzak durmak da hastalığın seyri açısından önemlidir. Tüm bunlar sağlandığında ve doktorunda gerekli onayı olduğu durumlarda ilaçlar kademeli olarak yavaş yavaş kesilmeye başlanabilir.
Hastalık tedavi edildikten sonra zaman zaman tekrardan aktive olabilir. Bu tekrarlayan atak dönemlerinde daha önce kullanılan ilaçlara ve günlük hayatta uygulanması gereken egzersizlere dönüş yapmak gerekebilir.
Fibromiyalji Tedavisinde Kuru İğne
Kuru iğne ilaç kullanılmadan yapılan bir tedavi türüdür. Uzman hekim tarafından gerekli görülen hastalara uygulanır. Kuru iğne bir ilaç olmadan bozulmuş kasın çalışmasını düzeltmeye yarar. Kastaki problem düzelince de birbirine bağlı olan semptomlarda da düzelme görülmektedir.
Ağrılar geçiyor, kasılmalar ve uyuşmalar düzeliyor. Hastalığın bozduğu otonom sinir sistemi düzeliyor. Kuru iğne tedavisinde her bölge için geçerli tek kullanımlık kıl kadar ince steril iğneler kullanılır. Kuru iğne tedavisi genel olarak acısız bir işlem olmakla birlikte her hastanın acı eşiğinin farklı olması sebebiyle bazı hastalarda birtakım hassasiyetlere sebebiyet verebilir.
Her tedavi yöntemi gibi kuru iğne tedavisi de uzman hekim tarafından, steril ortamda ve doğru şekilde uygulanmadığı takdirde bazı komplikasyonlara sebep olabilir.
Fibromiyalji Tedavisinde Diyet ve Beslenme
Fibromiyalji hastalarının tedavisinde egzersizler, ilaçlar ve fizik tedavinin yanı sıra beslenme şeklinin yeniden düzenlenmesi de hayat kalitesinin arttırılması açısından önemlidir.
Kronik ağrılar, ağrılar sebebiyle artan uyku problemleri, hayat kalitesinin düşmesi gibi problemler yaşarken bir de sağlıksız beslenmenin yan etkileriyle uğraşmak fibromiyalji hastaları için ekstradan olumsuz bir yük demektir.
Bu yüzden sağlıklı ve dengeli beslenmek hastalığın seyri açısından önemlidir. Öğünlerde sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, kepekli tahıllar tüketmek, süt ve süt ürünlerini az yağlı tüketmek, şekerden olabildiğince uzak durmak ve bol su içilmesi tavsiye edilir.
Fibromiyalji sendromu kronik bir hastalıktır. Tanısı zor konulabilir ama tanısı konulduktan sonra hasta ve doktor arasındaki iletişim yeterli oranda sağlanırsa son derece başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
Bu sayfada yer alan ifadeler bağlayıcı ve tedavi maksadıyla kullanılmaya uygun değildir. Sağlık sorununuzun tedavisi için, kendinize en uygun tedavinin gerçekleştirilmesi için sağlık kuruluşlarından ve uzman hekimlerden bilgi alınız.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]