[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" hover_type="none" first="true" min_height="" link="" background_blend_mode="overlay"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]

Epilepsi Tedavi Edilebilir Mi?

Epilepsi hastalığı beyin fonksiyonlarında bozukluk sonucunda vücudun kasılması, kendini kaybetmesi, nadir bir aktivite veya nöbet dönemine ve bilinç kaybına neden olan merkezi sinir sisteminde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Nöbet belirtileri hastanın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Epilepsili bazı kişiler, nöbet sırasında boş yere birkaç saniye dururken, bazıları kollarını ve bacaklarını zorunlu olarak sürekli hareket ettirmek durumunda kalabilirler. Epilepsi hastalığı kesin tedavinin bulunduğu bir hastalık değildir anca ne kadar erken fark edilirse o kadar iyi kontrol altına alınabilmektedir. Anti epileptik tedaviler sonrası, nöbetler durur ve bazı durumlarda, özellikle de çocuklarda başka tedavilere gerek duyulmadan hastanın bu dönem daha rahat atlatması sağlanır. Epilepsili hasta sürecin ne kadar çok farkında olursa bu dönemi o kadar kolay geçirir ve bu hastalık yaşamını etkilemek durumunda kalmaz. Ayrıca günümüzdeki teknolojik şartların gelişimi bu alanda da pek çok yeniliği ortaya çıkarmıştır. Artık pek çok cerrahi yöntem ile birlikte hastanın daha nöbet geçirmeden tedavisinin sağlanması mümkün olmaktadır.

Epilepsi Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi hastalığında tam tedavi mümkün olmasa da sürecin daha iyi bir şekilde yönetilmesi için uygulanan pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Tedavi yöntemlerine ilk ilaç ile başlanmakla birlikte daha sonraları iyileşme görülmezse ameliyata başvurulabilmektedir. Ayrıca ameliyat ile alternatif yöntemler uygulanarak da hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi mümkün olmaktadır. Yeni uygulamalar ile ortaya çıkan epilepsinin tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

İlaçlar

Epilepsi hastalığı ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılır ki bu sayede kişi geçireceği nöbetlerden kurtulmuş olsun. Genellikle anti-epileptik kullanılarak hastanın nöbet geçirmesi önlenebilir. Anti epileptik ilaçlar epilepsiyi tam olarak tedavi etmese de sürece büyük katkılar sunmaktadır. Genellikle, ilaç seçimi, nöbetlerin ciddiyetine ve hastanın geçmiş yaşantılarına göre farklılık gösterebilmektedir. Tedavi süresi, epilepsi türüne, hastanın yaşına ve nöbetlerin kontrolüne göre belirlenebilir. Ayrıca nöbetler kontrol altına alınsa da kişi belli bir süre ilaçlarını kullanmaya devam etmelidir. Doktorlar süreç hakkında hastayı yakından bilgilendirir.

Cerrahi

Epilepsinin cerrahi testleri genel olarak nöbetlerinin beynin konuşmanın, görme, işitme, dil ve motor fonksiyonların yaşamsal işlevlerine müdahale etmeyen bölümünden dolayı olduğu zamanlarda önerilmektedir. Doktor sorunlu olan bölgeyi temizleyerek hastayı tedavi edebilir. Ameliyat sonrasında nöbetlerin tekrarlanmasını önlemek için hasta belirli bir süre doktor kontrolünde ilaç alarak süreci daha iyi geçirmelidir.

Ketojenik Diyetler

Ketojenik diyet, yüksek yağ içeriği ve daha düşük karbonhidrat ve protein içeren bir diyet türlerinden biridir. Kişinin nöbetlerinin sıklığını azaltmada büyük bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Ancak hastanın epilepsi haricindeki sağlık durumuna bakılarak doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Bir yandan nöbetleri azaltırken başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. O yüzden uzman bir doktor ile diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır.

Alternatif Yöntemler

Vagus Sinir Stimülasyonu bu yöntemlerden ilkidir. Vagus sinir stimülasyonu, yaka kemiği yakınındaki deri altında kalp piline benzeyen küçük elektrikli cihaz ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Sinirin uyarılması, sayesinde nöbetlerin şiddetini ve sıklığını azaltılması amaçlanır. Nöbetler ortaya çıkmadan nöbetin önlenmesine yardımcı olmaktadır. İkinci bir yöntem derin beyin uyarısı yöntemidir. Bu yöntemde nöbetlerle ilişkili anormal elektriksel aktivitenin azaltılması için elektrotlar beynin belirli alanlarına iletilerek bu elektrotlar bir cihaz sayesinde uyarılır. Bu sayede kişide nöbetler önlense de her tedavide olabileceği gibi bunda da yan etkiler meydana gelebilir. [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]