[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" overlay_color="" video_preview_image="" border_color="" border_style="solid" padding_top="" padding_bottom="" padding_left="" padding_right=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" background_color="" border_color="" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" min_height="" hover_type="none" link="" border_sizes_top="" border_sizes_bottom="" border_sizes_left="" border_sizes_right="" first="true"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]
Demans Hastalarına Nasıl Davranmalı?
Demans hastalığı bir diğer adıyla bunama olarak bilinir. Aslında Alzheimer ile karıştırılan hastalıklardan biridir. Benzer noktaları bulunsa da Alzheimer demans hastalığının alt kolu olarak karşımıza çıkar.
Demans hastalığında unutkanlık, karakter bozuklukları, halüsinasyon, denge kayıpları, psikolojik sorunlar, değer yargı yitimi, şiddet eğilimi, sadakatsizlik, itaatsizlik, hırsızlık gibi olaylar görülür.
Hasta ileri seviyelerde karakter değişimi yaşayabilir. Değer yargılarını yitirerek doğru ve yanlış kavramı kalmaz. Aslında bu durumu çocuklar üzerinden örneklemek mümkündür. Çocuklarda iyi veya kötü kavramları belirli yaşa kadar pek bulunmaz. Aynı durum ileri derece demans hastalarında da geçerlidir.
Demans hastalığının tedavi süreci merak edilir. Burada önemli olan nokta hastalığın ne denli ilerlediğidir. Eğer hastalık en ileri evrelerde ise kesin tedavisi mümkün değildir. Fakat sürecin hızı düşürülerek yavaşlatmak mümkündür.
Memantin ve türevi ilaçlar ile hastalık seyri değişebilir. Hastalık içerisinde oluşan çeşitli yan etkiler içinde ilaç takviyesi almak mümkündür.
Depresyon için ekstra ilaçlar yazılırken aynı şekilde uyku sorunları içinde reçete ilaçları verilir.
Hastaların tedavi aşamasında yaşadıkları alanlarda düzene sokulması gerekir. Evde çocuk var iken nasıl önlem alınıyorsa aynı şekilde çarpma olayları engellenmek için dikkat edilmelidir. Ayrıca kesici ve delici aletlerinde ortadan kaldırılması gerekir.
Yüksek sesli ortamlarda demans hastalarını rahatsız edici durumlar arasında yerini alır. Bu nedenle ortam daha sakin şekilde oluşturulmalıdır.
Demans Belirtileri ve Görülen Durumlar
Demans belirtileri ve ortaya çıkan durumlar evrelere göre değişkenlik gösterir. Demans hastalarında görülen durumların başında unutkanlık gelir. Bu belirtiler Alzheimer türü ile paralel şekilde ilerler. Aynı şekilde konuşma zorlukları ve denge kayıpları da sık sık rastlanan durumlar arasında yer alır.
Demans yani bunama hastalığı kavramsal olayların ortadan kalkmasını sağlar. İleri derecede olan hastalarda niye? Neden? Nasıl? Doğru, yanlış, etik dışı gibi kavramlar bulunmaz. Hasta kendine zarar verecek davranışlar içerisine dahi girilebilir. Bu etkiler ileri seviyede görülen durumlardan biridir.
Ayrıca en tehlikeli yan etkilerden biri de
demanslı bireylerde halüsinasyon görülmesidir. Bu sırada hastalar tehlikeli olabilirler. Bu nedenle kesici aletler ortadan kaldırılır.
Hastalarda görülen değişiklikler arasında çeşitli karakter bozuklukları da olabilir. Sadakatsiz bir tutum sergilemek veya hırsızlık yapmak gibi etik dışı olaylar yaşanabilir. Bu nedenle ileri seviye bunama hastalarına yakın takip yapmak önemlidir.
Alzheimer İle Demans Arasındaki Farklar Nelerdir?
Alzheimer hastalığı ile demans hastalığı karıştırılır. Fakat ikisi aynı hastalık değildir. Demans daha geniş kapsamlı bir hastalık çeşidi olarak karşımıza çıkar. Alzheimer, demans hastalığının türleri arasında yer almaktadır.
Demans hastalığı anlam olarak bunama olarak bilinir. Hastalıklar genellikle belirli evrelerde daha tehlikeli hale gelir. 4 ile 10 sene arasında orta seviyede bulunurken ilerlemiş hallerinde bunama daha yaygın görülür.
Alzheimer için bunamayı tetiklediği savunulur.
İdrar kaçırma yada yürüme zorlukları gibi durumlar fazla miktarda görülür. Hastalık ileri yaş grubu için bir hayli tehlikeli şekilde bulunur. Evrelere göre hastalıkların etkileri değişik etkiler yaratır.
Demans Hastalığı Kaç Yıl Sürer?
Demans yani bunama hastalığı genellikle üç evre şekline bulunmaktadır. Bu evreler zamanla kademe kademe artar.
Ortalama bir evre 1 sene ile 5 sene arasında değişkenlik gösterir. Bu süreç sonunda evre artışı gerçekleşir. Bu süreler hastadan hastaya veya yaş durumlarına göre değişir. Ayrıca tedavi süreci ve hastalık ilerlemesi süreci şekillendirir. Ancak genel olarak yapılan araştırmalar sonucunda ortalama bir hastada 1 ve 5 sene aralığında evre tamamlanması görülür.
Demans hastalarının ömürleri genellikle 3 ile 11 sene aralığında olur. Bu araştırma her hastada aynı etkiyi göstermez. Bazı hastalarda 20 veya 25 senelik süreç gözlenebilir. Ancak bu durumlar istisnai olarak nitelendirilir.
Demans Hastalarına Ne İyi Gelir?
Demans hastalarına vitamin takviyeleri yapılması gerekir. Özellikle C vitamini hastalığın ilerlemesini önler. Ayrıca E vitamini de demans hastalığının ilerlemesini engelleyen vitaminlerdendir.
Kuşkonmaz veya üzüm gibi gıdalar tüketilmelidir. Bu sayede hastada oluşan süreç daha stabil hale getirilir. Demans hastalığının hormon veya vitamin etkileri sebebiyle ortaya çıktığı durumlar için ona göre tedavi yöntemi yapılır. Ayrıca psikolojiyi güçlü tutmak adına psikolog aracılığı ile yardım almak gerekir.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]