[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="true" hover_type="none" min_height="" link="" background_blend_mode="overlay" first="true"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="" rule_size="" rule_color="" hue="" saturation="" lightness="" alpha="" content_alignment_medium="" content_alignment_small="" content_alignment="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky" class="" id="" margin_top="" margin_right="" margin_bottom="" margin_left="" fusion_font_family_text_font="" fusion_font_variant_text_font="" font_size="" line_height="" letter_spacing="" text_transform="" text_color="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]

Parkinson Hastasına Nasıl Davranılmalıdır?

Parkinson hastalığı kişinin yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan bir tanesi arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin zaman zaman ailelerinden destek alması olasıdır. Bu rahatsızlık titreme, tutukluk, denge ve koordinasyon güçlüğü gibi istenmeyen veya kontrol edilemeyen hareketlere neden olan bir beyin hastalığı olarak tanımlanmıştır. Semptomlar genellikle yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. Hastalık ilerledikçe insanlar yürümekte ve konuşmakta zorlanabilir. Ayrıca zihinsel ve davranışsal değişiklikler, uyku sorunları, depresyon, hafıza güçlükleri ve yorgunluk yaşayabilirler. Neredeyse herkes Parkinson'a yakalanma riski altında olsa da, bazı araştırmalar bu hastalığın kadınlardan çok erkekleri etkilediğini göstermiştir. Nedeni belli olmasa da bir kişinin parkinson riskini artırabilecek faktörleri anlamak için çalışmalar devam etmektedir. En bilinen risk yaş olarak belirlenmiştir. Parkinson hastalarının çoğu hastalığı ilk olarak 60 yaşından sonra geliştirse de yaklaşık yüzde 5 ile yüzde 10'u 50 yaşından önce başlar. Parkinson'un erken başlangıçlı formları her zaman olmasa da sıklıkla kalıtsaldır ve bazıları formlar spesifik gen mutasyonlarıyla ilişkilendirilmiştir. Sevdiğiniz ve sık vakit geçirdiğiniz biri Parkinson hastalığına yakalandığında, durumun hastanın üzerindeki etkilerini ilk elden görürsünüz. Sert hareketler, zayıf denge ve titreme gibi belirtiler günlük yaşamlarının bir parçası haline gelir ve hastalık ilerledikçe bu belirtiler daha da kötüleşebilir. Kişinin aktif kalması ve yaşam kalitesini koruması için ekstra yardıma ve desteğe ihtiyacı olacaktır. Birçok şekilde yardım edebilirsiniz.
  • Parkinson hastalığı bir hareket bozukluğudur. Parkinson ile yaşayan birinin bakıcısıysanız, muhtemelen hastalığın bazı semptomlarına aşinasınızdır. Ancak semptomlarına neyin sebep olduğunu, durumun nasıl ilerlediğini veya hangi tedavilerin onu yönetmeye yardımcı olabileceğini biliyor musunuz? Ayrıca Parkinson herkeste aynı şekilde kendini göstermez. Bu nedenle bir uzmandan hastalık hakkında detaylı bilgi almalısınız.
  • Hareket bozukluğunuz olduğunda alışveriş, yemek pişirme ve temizlik gibi günlük sorumluluklar çok daha zor hale gelir. Bazen Parkinson hastaları bu ve diğer görevlerde yardıma ihtiyaç duyarlar. Ancak bunu isteyemeyecek kadar gururlu veya utanmış da olabilirler. Adım atın ve ayak işlerini yapmayı, yemek hazırlamayı, eczaneden ilaç almayı ve kendi başlarına güçlük çektikleri diğer günlük işlerde yardımcı olmayı teklif edin.
  • Araştırmalar , egzersizin beynin hareketle ilgili bir kimyasal olan dopamini daha verimli kullanmasına yardımcı olduğunu gözlemlemiştir. Fitness, bu durumdaki kişilerde gücü, dengeyi, hafızayı ve yaşam kalitesini iyileştirir.
  • Parkinson gibi kronik bir hastalık çok izole ve yalnız olabilir. Arkadaşınız veya aile üyeniz fazla dışarı çıkmıyorsa, onları mutlaka dışarıya çıkarın.
  • İletişim sorunları ve diğer faktörler nedeniyle birçok Parkinson hastası sosyalleşme konusunda isteksizdir . Sevdiklerinizi aileniz ve arkadaşlarınızla sosyalleşmeye teşvik etmek, yalnızlıklarını azaltmanın ve yaşam kalitelerini iyileştirmenin başka bir yoludur.

Parkinson Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Parkinson hastalığının en belirgin belirti ve semptomları, beynin hareketi kontrol eden bir bölgesi olan bazal ganglionlardaki sinir hücrelerinin bozulması ve/veya ölmesiyle ortaya çıkar. Normalde, bu sinir hücreleri veya nöronlar, dopamin olarak bilinen önemli bir beyin kimyasalını üretir. Nöronlar öldüğünde veya bozulduğunda daha az dopamin üretirler ve bu da hastalığa bağlı hareket problemlerine neden olur. Bilim adamlarının hala nöronların ölmesine neyin sebep olduğunu çözemediklerini de belirtmekte fayda vardır. Parkinson hastalığı olan kişiler, kalp hızı ve kan basıncı gibi vücudun birçok işlevini kontrol eden sempatik sinir sisteminin ana kimyasal habercisi olan norepinefrini üreten sinir uçlarını da kaybederler. Norepinefrin kaybı, Parkinson'un yorgunluk , düzensiz kan basıncı, sindirim sistemi yoluyla gıda hareketinde azalma ve bir kişi otururken veya yatarken ayağa kalktığında kan basıncında ani düşüş gibi hareketsiz bazı özelliklerini açıklamaya yardımcı olabilir. Parkinson hastalığı olan kişilerin birçok beyin hücresi, alfa-sinüklein proteininin olağandışı kümeleri olan Lewy cisimciklerini içerir. Bilim adamları, alfa-sinükleinin normal ve anormal işlevlerini ve bunun Parkinson ve  Lewy vücut demansını etkileyen genetik mutasyonlarla ilişkisini daha iyi anlamaya çalışmaktadırlar. Bazı Parkinson hastalığı vakaları kalıtsaldır. Aynı zamanda birkaç vakanın izini spesifik genetik mutasyonlara kadar takip etmek de mümkündür. Genetiğin Parkinson'da rol oynadığı düşünülürken, çoğu durumda hastalık ailelerden geçmiyor gibi görünüyor. Artık birçok araştırmacı, Parkinson'un toksinlere maruz kalma gibi genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanıyor. Parkinson hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede veya kafada titreme
  • Kasın uzun süre kasılmış kaldığı kas sertliği
  • Hareketlerde yavaşlık
  • Bozulmuş denge ve koordinasyon
  • Depresyon ve diğer duygusal değişiklikler
  • Yutma, çiğneme ve konuşma güçlüğü
  • İdrar sorunları veya kabızlık

Parkinson Hastalarında Gözlemlenen Değişiklikler

Parkinson semptomları ve ilerleme hızı bireyler arasında farklılık gösterir. Bu hastalığın erken belirtileri incedir ve yavaş yavaş ortaya çıkar. Örneğin kişiler hafif titreme hissedebilir veya sandalyeden çıkmakta zorluk çekebilir. Çok yumuşak konuştuklarını veya el yazılarının yavaş olduğunu ve sıkışık veya küçük göründüğünü fark edebilirler. Arkadaşlar veya aile üyeleri, erken Parkinson hastalığı olan bir kişideki değişiklikleri ilk fark eden kişiler olabilir. Kişinin yüzünün ifadeden yoksun olduğunu veya kişinin kolunu veya bacağını normal şekilde hareket ettirmediğini görebilirler. Parkinson hastalığı olan kişiler genellikle öne eğilme eğilimini içeren parkinson yürüyüşü geliştirmektedirler. Küçük, hızlı adımlar atar ve kollarını sallamayı azaltır. Ayrıca hareketi başlatmakta veya sürdürmekte sorun yaşayabilirler. Semptomlar genellikle vücudun bir tarafında, hatta vücudun bir tarafındaki bir uzuvda başlar. Hastalık ilerledikçe, sonunda her iki tarafı da etkiler. Bununla birlikte, semptomlar bir tarafta diğerinden daha şiddetli olabilir. Parkinson hastalığı olan birçok kişi, tutukluk ve titreme yaşamadan önce uyku sorunları, kabızlık, koku kaybı ve huzursuz bacaklar yaşadıklarını bildirmişlerdir. Bu semptomların bazıları normal yaşlanma ile de ortaya çıkabilirken, kötüleşirse veya günlük yaşamı etkilemeye başlarsa mutlaka doktorunuzla konuşun. Parkinson'lu bazı kişiler, hafıza, dikkat ve görevleri planlama ve gerçekleştirme yeteneği ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere bilişsel işlevlerinde değişiklikler yaşayabilir. Stres, depresyon ve bazı ilaçlar da hastalığın ilerlemesini önlemeye katkıda bulunabilir. Kaynakça: https://www.nhs.uk/conditions/parkinsons-disease/ [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir