Dijital Demans Nedir, Korunma Yolları Nelerdir?
İnsanların çoğu beyinlerinin bilişsel işlevlerinin aşırı teknoloji kullanımından zarar gördüğünü fark etmemektedir. Akıllı telefonda veya bilgisayarda vakit geçirmek, insanların bilgiye odaklanmasına ve bilgiyi ezberlemesine engel olmakta ve beynin bilişsel işlemlerinde yavaşlamalar ortaya çıkarmaktadır.
Teknolojinin beynimiz ve zihnimiz üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ortaya çıkardığı rahatsızlıklardan biri de dijital demans ya da dijital bunama diyebileceğimiz bir rahatsızlıktır.
Demans, bilişsel işlevlerin, düşünme, hatırlama ve akıl yürütme ve davranış becerilerinin, kişinin günlük yaşamına ve faaliyetlerine engel olabilecek şekilde kaybedilmesidir.
Bu işlevler arasında hafıza, dil becerileri, görsel algı, problem çözme, kendi kendini yönetme ve odaklanma ve dikkat etme yeteneği de yer almaktadır. Genellikle tüm bu belirtiler yaşlı insanlarda görülmekle birlikte daha erken yaşlarda da karşımıza çıkmaktadır.
Günümüze bakıldığında bilişsel sorunlar gençler ve hatta küçük çocuklarda bile görülmektedir. Uzmanlar demans belirtilerinin gençlerde görülmeye başlanmasını özellikle aşırı akıllı telefon kullanımı ile alakalı olduğunu belirtmektedirler.
Ekran bağımlılıkları beynin hafıza, konsantrasyon ve dikkat süresini düzenleyen ilgili bölümünü olumsuz etkilemektedir. Bu da dijital demansı ortaya çıkarmaktadır. Teknolojiyi daha yoğun bir şekilde kullana ülkelerde daha sıklıkla görülmektedir.
Teknolojinin hayatın içerisine çok fazla dahil edildiği ülkelerde bu hastalık daha yoğun bir şekilde göstermektedir. Bazı ülkelerde çocuklar daha okulöncesi dönemde telefonlara sahip olmakta, telefona erişim yaşı ne kadar küçülürse gençlerin dijital demansa yakalanma riski de o oranda artmaktadır.
Dijital cihazların aşırı kullanımı ile beynin sol kısmı daha fazla çalışırken, dikkat, bellek gibi bilişsel yetilere sahip olan ve yaratıcı beceriler ile duygusal düşüncelerden sorumlu olan sağ kısım daha az çalışmayı beraberinde getirmekte bu da beyinde demansın görülmesine neden olabilmektedir.
Teknolojiyi aşırı kullanmamız ağır hastalıklar geçiren örneğin kafa travması, psikiyatrik hastalık veya felç geçirmiş insanlarla aynı şekilde bazı bilişsel yeteneklerimizi kaybetmeye başlamamızı beraberinde getiriyor. Ayrıca, teknolojiyi aşırı kullanırsak kısa süreli bellek yollarının yetersiz kullanımdan problemler ortaya çıkıyor.
Dijital demanstan korunma yolları
1.Teknoloji ile aranızda belli bir sınır olmalı. Bir çoğumuz sabah gözünüzü açar açmaz telefonuna bakma ihtiyacı hissediyor. Bu durum kişiyi teknolojiye bağımlı hale getiriyor. Bu durumdan kaçınmak için teknoloji ile aranıza mesafe koyabilirsiniz.
2.Teknolojiden uzak zaman geçirin. Her fırsatta dışarı çıkarak temiz hava almaya çalışın. Açık havada arkadaşlarınızla vakit geçirin ve teknolojiden uzak durun.
3.Egzersiz yaparak vücudunuzu ve zihninizi zinde tutun. Fiziksel aktivite yaptığınızda bilişsel işlevlerinizi ve hafızanızı güçlenecektir.
4.Çalışırken düzenli aralar vermeyi unutmayın. Tüm gün bilgisayar başında çalışıyorsanız, ara ara yerinizden kalkın ve yürüdüğünüz sırada beyninizin de dinlenmesine fırsat tanıyın.
5.Kitap okuyun. Kitapları dinlemek ya da tabletten takip etmek yerine kitabı basılı versiyonundan okursanız size daha iyi gelebilir. Bu yöntem hem teknolojiden uzak kalmanızı hem de zihninizi toplamanızı sağlayacaktır.
6.WiFi modeminizi kapatarak daha az radyasyona maruz kalabilirsiniz. Bu da sizin sağlığınızı daha iyi yönde etkileyecektir.
7.Zamanı verimli kullanın. Zamanınızı daha etkili ve daha sistemli ayarlayarak kullanmaya çalışın. Bu çalışma sizin hem odaklanmanızı hem de zihninizi toplamanızı sağlayacaktır.
8.Bilgisayarın başında aşırı vakit geçirmenize neden olabilecek oyunlardan uzak durun.
Zamanın ilerlemesiyle birlikte teknoloji kullanımı daha çok kullanılan bir hal almaktadır. Durum böyleyken insanların teknoloji kullanımlarına da dikkat etmesi gerekmektedir. Aşırı teknoloji kullanımı ileriki yaşlarda pek çok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir.
Kaynakça:
https://www.sycamorevalleychiropractic.com/digital-dementia-a-modern-day-health-epidemic
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]