Vücut Ve Beyin Egzersizleri Alzheimer Riskini Azaltıyor Mu?

Unutkanlık hepimizin yaşadığı sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak insan gün içerisinde bazı şeyleri unutsa da unuttuklarını hatırlaması uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklı olur. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir.

Alzheimer; yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. Alzheimer hafıza ve bellek ile ilgili bir hastalık olması yanında beyinde meydana gelen pek çok değişim insanları fizyolojik olarak da etkilemektedir.

Genetik bu hastalıktaki en önemli etkenlerden biridir. Bu yüzden daha hastalığa yakalanmadan yapılan pek çok davranış bu hastalıkla daha geç karşılaşılmasını sağlamaktadır.  

Alzheimer riskini azaltan etkenlerin başında beyin egzersizleri gelmektedir. Bu yüzden günlük hayatta beyin sürekli işlevsel halde olmalı ve düşünmeye zorlanmalıdır. Örneğin bulmacalar çözülmeli, tecrübeler, yeni bilgiler beynin kontakları ve iletişim yollarının yeniden düzenlenip beynin daha aktif olmasına imkân sağlanmalıdır.

Yapılan araştırmalar daha çok akademik uğraşı olan kişilerde ve düşünme üzerine odakla iş yapan kişilerde alzheimer çıksa bile, normalden daha geç çıktığını bizlere göstermektedir.

Alzheimer riskini azaltan diğer etmenlerde vücut egzersizleridir. Günlük hayatta daha aktif olunmalıdır. Örneğin bisiklete binme, yürüme koşma gibi sporlarla hem vücut çalıştırılmalı hem de beyin fonksiyonlarının gelişiminde çok etkili olduğu bilinmektedir. Vücut egzersizleri ile kilo kontrol edilmelidir.

Yapılan araştırma sonuçlarına bakıldığında vücut ağırlığının alzheimer riski ile doğru orantılı olarak görülür. Yani şişmanlar daha çok risk altında bulunmaktadır. Örnek olarak vücut kitle endeksi 30'un üzerinde olan veya 1.70 boyunda 90 kilo olan bir kişinin beyin ölümü normal kiloda olan, yani 18-25 arasında olan ölçülebilen kişilere göre yüzde 8 daha azdır.

Araştırma sonuçları, vücut egzersizleri ve dengeli vücut dağılımını pek çok hastalıkta önemli bir etken olduğunu göstermektedir.

Vücut ve beyin egzersizleri yapılırken sosyallik önemlidir. Psikolojik olarak stres, uzun vadede kişinin alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli miktarda arttırmaktadır. Arkadaş edilmeli ve hem beyni hem de vücudu sürekli aktif tutacak sosyal aktiviteler yapılmalıdır.

Alzheimera yakalanma riskinin azalmasında sağlıklı bir beslenme de önemli bir şarttır. Yapılan araştırmalara göre sebze ağırlıklı olarak yağ miktarı az beslenme şekillerinin koruyucu olduğu görülür. Örnek olarak ıspanak kırmızı biber pancar soğan koyu renkli böğürtlen erik mandalina kırmızı üzüm çilek yemek gerekir.

Antioksidan ve E vitamini içeren balık, ceviz, fındık, badem tüketimi gibi besinler sağlıklı beslenme açısından çok önemlidir. Bu gibi besinler hafıza içinde gerekli olmaktadır.

Kişiliğinizde kendinize zarar veren ve sağlığınızı etkileyen özellikler de değiştirilmelidir. Belirli olarak kişilik özelliklerinin bu hastalığa karşı koruyucu görev yaptığı güçlü bir bilimsel iddia olarak karşımıza çıkar.

Kişinin kendini disiplin edebilmesi, hedef belirleyip ve bu hedefe ulaşmak için emek sarf etmesi, sorumluluk sahibi olması ve her şeyden kendine ders çıkarması, bu hastalığı önlemede önemlidir.

Kendinize hatırlatıcı notlar hazırlamak, bir şey anlatırken sözcükleri yüksek sesle söylemek, teknolojiden faydalanarak gündelik yaşanan olaylar ile ilgili ses kaydı veya notlar almak, görsel imajlardan yararlanmak ve insanların beynimizde çağrışım yapmasını sağlamak hastalığı önlemede önemlidir.

Müzik dinleyin, şarkıların nakaratlarına eşlik etmek insanın hem beyin gelişimi hem de vücut gelişimi açısından önemli bir noktada yer almaktadır. Aynı zamanda kişinin uykusunu tam alması ve verimli bir uyku geçirmesi de beyin gelişimi açısından önemli bir noktada yer alır.

“Bu sayfada yer alan ifadeler bağlayıcı ve tedavi maksadıyla kullanılmaya uygun değildir. Sağlık sorununuzun tedavisi için kendinize en uygun tedavinin geliştirilmesi için sağlık kuruluşlarından ve uzman hekimlerden bilgi alınız.”

Kaynak: https://www.webmd.com/alzheimers/guide/preventing-dementia-brain-exercises


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir