[fusion_builder_container type="flex" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" border_style="solid"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" type="1_1" background_position="left top" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_repeat="no-repeat" margin_top="0px" margin_bottom="0px" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="no" hover_type="none" min_height="" link=""][fusion_text]

Vitaminlerin Alzheimer ve Demans Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Son yıllarda yapılan birçok araştırmaya göre vitaminlerin Alzheimer ve Demans üzerinde farklı etkileri bulunuyor. Vücutta oluşan B12 ve folik asit eksikliği, homosistein adlı maddenin vücutta çoğalmasına neden oluyor ve bu madde çoğaldıkça da sinir hücreleri zarar görüyor. Bu durum da Demans hastalığına yol açıyor.

Her ne kadar yeterli çalışma olmasa da Türkiye'de 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 10'unda demans bulunduğu biliniyor. Demans'ın sık görülmesinin nedeni ise Alzheimer hastalığı.

Bilindiği üzere Demans, hayat kalitesini çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre önümüzdeki 50 yıl boyunca hasta sayısı rekor biçimde artacak. Bu bağlamda da hastalığın tedavisi kadar hastalıktan korunmak da önemli.

Hastalıktan korunma ve tedavi şartları için vitaminlerin incelenmesinin nedeni ise biyokimyasallar ile ilgili. Vitaminler, vücudun çoğu bölgesinde, özellikle biyokimyasal kısımlarda görev yapmaktadır.

Bazı çalışmalara göre Demans hastalığının en büyük nedeni yetersiz vitamin almak. Özellikle A, C ve E vitaminleri antioksidan görevi görüyor. Antioksidan da sinir hücrelerinin korunması açısından önemli bir etken. Geçmişten günümüze kadar yapılan araştırmalarda bu gibi vitaminler ile Demans hastalığı arasında çeşitli ilişkiler görülmüştür.

Çalışmalara göre özellikle sebze ve meyveden yeterli vitaminler alarak vücudu Demans ve Alzheimer gibi ciddi hastalıklardan uzak tutmak mümkün. Tabii bu tarz çalışmalar, her hasta için resmi bir nitelik taşımadığı için vitamin tüketmeden önce aile hekiminize başvurmanızda fayda var.

Vitamin Eksikliği ile Demans ve Alzheimer Arasındaki İlişki

Sinir hücrelerinin daha verimli çalışması açısından B vitamini oldukça önemli. B vitamininin de birden çok çeşidi var. B vitamini çeşitlerinin aslında neredeyse hepsi, sinir hücreleri açısından faydalı fakat özellikle folik asit, diğer türlere göre bir adım öne çıkıyor.

B vitamini dışında ise K vitamininin eksikliği de vücutta Demans ve Alzheimer açısından dezavantaj yaratabiliyor. Çoğu kişi, vücutta vitamin eksikliğine dayalı dezavantajlardan kurtulmak için aile hekimine başvurmadan çeşitli vitamin destekleri alıyor. Her hastanın durumu farklı olduğu için aile hekiminize başvurmadan vitamin desteği almanız tavsiye edilmez.

Yani başta K ve B vitamini olmak üzere neredeyse her türlü vitaminin eksikliği çeşitli hastalıklara davet çıkarıyor. Araştırmalara göre Demans ve Alzheimer gibi ciddi hastalıkların vitaminler ile yakından ilişkisi var.

Yeterli vitamin almak bu hastalıkları önlemek ya da hastalıktan korunmak demek anlamına gelmiyor. Herhangi bir vitamin desteği vb. almadan önce mutlaka aile hekiminize danışmalısınız çünkü yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan veriler, hem her hasta için geçerli değil hem de tam olarak kanıtlanmamış bir statüde yer alıyor.

Multivitamin Hapları ile Alzheimer ve Demans

Çeşitli multivitamin haplarının da Demans ve Alzheimer gibi hastalıkların üzerindeki etkisi merak edilmektedir. Özellikle sadece bu tarz hastalıklar için kullanılan bazı multivitamin haplar var.

Multivitamin haplar, farklı açılardan faydalı olsa da Alzheimer ve Demans gibi ciddi hastalıklar üzerindeki etkisi henüz tam olarak kanıtlanmamıştır. Bu sebeple multivitamin hapları aile hekiminize başvurmadan kullanmamanız tavsiye ediliyor.

Yapılan bir araştırmaya göre multivitamin hapları, çok sayıda olmayan Alzheimer hastalarında test edilmiş. Sonuçlara göre multivitamin hapları, bazı hastaların bilişsel fonksiyon, duygu durumu ve günlük fonksiyonlarına farklı açılardan fayda sağlamış.

Bu çalışma, hem az kişi üzerinde gerçekleştirildiği hem de her hastada işe yaramadığı için aile hekiminize danışmadan herhangi bir multivitamin hapı kullanmamalısınız.

Alzheimer İçin Hangi Vitaminler Gereklidir?

Vitaminler ve vitamin odaklı beslenme, insan sağlığı için hayati öneme sahiptir. Düzenli ve sağlıklı beslenme, Alzheimer hastalığının da seyrini yavaşlatabilen önemli faktörlerden biridir.

Beslenme şeklinin vitaminler bakımından zengin olması gerekmektedir. B1, B6, B12 vitaminleri öğünlere mutlaka dahil edilmelidir; bu vitaminler beyin ve biliş sağlığını olumlu yönde etkiler; bellek, konsantrasyon gücünü arttırır.

Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan A vitamini, bilişsel faaliyetlerin güçlendirilmesine birebir olan folik asit de alınması büyük bir önem arz eden vitaminlerdir. Bunlarla beraber, D, C, E vitaminlerinin de yapılan bilimsel çalışmalarda Alzheimer hastalığına faydalı olduğu görülmüştür.

Hastanın besin öğünlerine bu vitaminler bakımından zengin yiyecek ve içecekler eklenmelidir. Sağlıklı beslenme sadece Alzheimer için değil, genel olarak sağlığımızın bütünü için bir gerekliliktir.

Kaynak:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696081/

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir